Trebuie sa cunosti cateva sfaturi pentru condus masina cu cutia automata, dar inainte de toate merita sa stii o scurta istorie a acesteia, fiind dezvoltata initial la sfarsitul anilor ’20 de catre General Motors. Abia in 1940 compania a lansat prima transmisie complet automata care se numea „Hydra-Matic" si era folosita la Oldsmobile. Aceasta transmisie cu patru viteze a avut un succes urias, facand sofatul mai usor si mai accesibil pentru multe persoane, motiv pentru care de-a lungul deceniilor urmatoare transmisiile automate au continuat sa se imbunatateasca si au devenit standard pe modelele de lux. In anii ’70 deja erau uzuale pe mai multe masini, iar evolutia tehnologica care a dus doua decenii mai tarziu la aparitia cutiei automate de tip CVT a ajutat la diversificarea pietei.
In secolul XXI s-au inregistrat progrese semnificative in ceea ce priveste eficienta si fiabilitatea transmisiilor automate. Transmisiile cu dublu ambreiaj (DCT) ofera schimbari rapide ale treptelor de viteza si o eficienta sporita a consumului de combustibil, in timp ce transmisiile robotizate combina elemente ale sistemelor manuale si automate. In plus, pe masura ce vehiculele electrice au castigat popularitate, sistemele de transmisie cu o singura viteza devin tot mai frecvente datorita simplitatii si eficientei lor.
Astfel, de la a fi o caracteristica de lux la a deveni standard in majoritatea vehiculelor, cutiile de viteze automate au evoluat si au modelat usurinta de a conduce de-a lungul istoriei automobilistice. In schimb, in Romania autoturismele dotate cu cutie de viteza automata nu sunt atat de comune, motiv pentru care unii soferi poate ca nu cunosc cum sa le foloseasca eficient si sa le intretina ca la carte. Astfel, am pregatit pentru tine cateva sfaturi de care merita sa tii cont.
Spre deosebire de transmisia manuala, masinile cu transmisie automata au un schimbator diferit de viteze, iar de obicei dispun de "P" pentru parcare, "R" pentru mers inapoi, "N" pentru punct mort si "D" pentru mers. Acest sfat pentru condusul masinii automate ajuta la intelegerea treptelor de viteza, fiind primul pas pentru a folosi masina in conditii sigure. In timp ce "P" imobilizeaza vehiculul, "D" il pune in miscare, 'R' este pentru atunci cand trebuie sa mergi cu spatele, iar 'N' deconecteaza efectiv motorul de la roti, adica lasi masina „pe liber”. Iata cateva avantaje ale cutiei automate.
Tine in continuare ambele maini pe volan
Una dintre placerile de a conduce un vehicul cu cutie automata este ca piciorul stang nu trebuie folosit, insa asta nu inseamna ca la fel trebuie sa faci si cu mana stanga. Unul dintre cele mai bune sfaturi pentru condusul masinii automate este sa pastrezi in continuare ambele maini pe volan. Aceasta tehnica promoveaza un condus sigur, permitandu-ti sa reactionezi rapid la situatii neasteptate si sa eviti pericole.
Nu lasa masina pe liber
Unii soferi au tendinta de a lasa masina pe liber in timp ce conduc pentru a economisi combustibil. In schimb, in cazul cutiilor de viteze automate, acest lucru nu numai ca nu este benefic, dar ar putea fi chiar periculos pentru ca reduce controlul asupra vehiculului, deoarece nu poti accelera imediat daca este necesar. Cel mai bine este sa pastrezi mereu masina in "D", inclusiv atunci cand stai la semafor, acesta fiind un important sfat pentru condusul masinilor automate.
Evita sa treci in "Park" pana cand nu opresti complet masina
Un alt sfat pentru condusul masinilor automate este sa te asiguri ca autoturismul este complet oprit inainte de a trece in pozitia 'P'. Trecerea in 'P' in timp ce masina se afla in miscare va poate deteriora transmisia, iar un simplu moment de rabdare poate ajuta foarte mult la prevenirea nevoii unor reparatii inutile.
Foloseste frana de mana atunci cand este cazul
Vehiculele cu transmisie automata, la fel ca cele manuale, sunt prevazute si cu o frana de mana, fapt adesea trecut cu vederea de multi soferi. Utilizarea acesteia, in special intr-o panta, reduce presiunea asupra transmisiei si poate ajuta la prevenirea unor potentiale blocaje ale cutiei.
Intretinerea este esentiala
Un alt sfat pentru condusul masinii automate este acela de a intretine cutia de viteze asa cum se cuvine pentru a evita problemele. Verifica in mod regulat nivelul lichidului de transmisie al masinii pentru ca, spre deosebire de uleiul de motor, cel de transmisie nu se arde odata cu utilizarea, asa ca un nivel scazut ar putea indica o scurgere. Asigura-te ca schimbi acest lichid conform programului de intretinere al vehiculului tau.
Cu alte cuvinte, nu este deloc dificil sa conduci o masina automata, mai ales daca te-ai obisnuit cu cele manuale, trebuie doar sa cunosti cateva reguli elementare si, fara indoiala, experienta ta la volan va fi una mult mai relaxanta. Tine cont de aceste sfaturi pentru condusul masinii automate si te vei deplasa in siguranta in orice context.
Echipa BCCH Auto Switzerland oferă clienților consultanța necesară achiziționării unui autovehicul din stocul propriu sau la comandă de oriunde din țările Uniunii Europene.