Acasa Blog Cum sa negociezi corect achizitia unei masini second hand?
Cum sa negociezi pretul unei masini

Cum sa negociezi corect achizitia unei masini second hand?

De ce trebuie sa negociati cand cumparati o masina?

Atunci cand vine vorba de achizitionarea unei masini second hand, majoritatea vanzatorilor sunt deschisi la negociere. Cu toate acestea, unii cumparatori pot fi descurajati sa inainteze o oferta mai mica decat pretul listat, din teama de a fi refuzati. Insa, daca analizezi cu atentie toate aspectele tranzactiei, poti obtine un pret mai bun decat cel cerut initial.

Este important sa tii cont de cateva aspecte importante inainte de a negocia pretul. De exemplu, timpul petrecut de autovehicul pe piata, pretul cerut anterior, eventualele defecte si dorinta proprietarului de a vinde. Aceste informatii va vor ajuta sa obtineti o imagine de ansamblu asupra tranzactiei si sa negociati un pret care sa fie acceptabil pentru ambele parti.

De exemplu, daca un vanzator listeaza un autovehicul la pretul de 14.500 de euro, este posibil sa se poata ajunge la o intelegere si cu 13.000 de euro, in functie de circumstante. Insa, acest lucru poate varia de la caz la caz si de la vanzator la vanzator. Este important sa te informezi cat mai bine si sa negociezi cu incredere, in scopul de a obtine cel mai bun pret posibil.

Cum sa negociezi pretul la cumpararea unei masini second hand?

Dovedeste ca esti bine informat

Inainte de a intalni vanzatorul, asigura-te ca esti informat cat mai bine despre modelul pe care doresti sa-l cumperi. Exista motoare care sunt cunoscute pentru a avea probleme specifice, precum si masini care au avut defecte timpurii care au fost ulterior remediate de catre producatori la momentul unui facelift. De asemenea, exista componente care se cunosc a fi mai predispuse la defectiuni.

Un proprietar onest ar trebui sa poata sa iti spuna cand au fost efectuate lucrarile de intretinere sau cand au fost inlocuite componentele cu probleme. In caz contrar, poti sa ceri ca costurile cu remedierea unei probleme probabile, dar care inca nu s-a manifestat, sa fie scazute din pretul achizitiei.

Un instrument puternic pe care fiecare cumparator ar trebui sa il aiba la indemana este codul VIN. Acest cod poate fi utilizat pentru a afla aproape orice informatie despre eventualele interventii la care a fost supusa masina si istoricul de kilometri. De asemenea, este important sa stii care sunt documentele pe care vanzatorul ar trebui sa ti le ofere, inclusiv cartea tehnica a masinii, certificatul de conformitate si certificatul fiscal.

Pastrarea unui ton respectuos

Recomandam sa abordati procesul de achizitie a unei masini cu un atitudine respectuoasa si controlata emotional. Desi poate fi tentant sa cautati masina visurilor dumneavoastra la un pret cat mai mic, este important sa va pastrati obiectivitatea si sa nu lasati pretul sa va influenteze decizia.

In cazul in care ati gasit masina dorita, dar pretul este mai mare decat bugetul disponibil, este important sa fiti constienti de eventualele probleme ascunse, cum ar fi defecte tehnice sau probleme cu documentatia. Este recomandat sa examinati cu atentie masina si sa intrebati despre orice aspect care va poate influenta decizia.

Este important sa evitati sa aratati prea mult entuziasm fata de masina, deoarece aceasta poate face vanzatorul sa creada ca nu veti dori sa negociati pretul. Ati putea pierde oportunitatea de a obtine o reducere justificata. Fiecare aspect negativ pe care il observati, chiar si unul mic, poate fi folosit ca argument in negocierea pretului.

Nu este necesar sa cereti reduceri mari pentru fiecare zgarietura sau sa dati exemple de preturi mai mari pentru schimbarea anvelopelor, dar toate aceste detalii pot contribui la obtinerea unei reduceri rationale a pretului cerut de vanzator.

De ce sa aduci vorba de devalorizare in negociere?

Este bine cunoscut faptul ca valoarea oricarei masini scade cu trecerea timpului. Insa acest proces de devalorizare nu este uniform pentru toate tipurile de automobile. De exemplu, un hatchback compact japonez nu va pierde aceeasi valoare in comparatie cu o berlina frantuzeasca de buget.

Starea estetica a masinii poate avea, de asemenea, un impact important asupra valorii acesteia. Chiar daca starea tehnica a masinii este in regula, aspectul ei poate fi influentat negativ daca vopseaua nu este perfecta, daca exista zgarieturi sau urme de uzura pe elementele din plastic sau pe jante, sau daca blocurile optice sunt facute zob. In acest caz, poate fi necesar sa se faca investitii considerabile pentru a-si imbunatati aspectul.

Este important sa verificati cu atentie si interiorul masinii, inclusiv zona schimbatorului de viteze, tapiteria scaunelor, butoanele de control, precum cele ale sistemului de climatizare. In functie de starea lor, veti putea economisi pana la 15-20% din pretul final al masinii.

O strategie eficienta atunci cand cumparati o masina second hand poate fi sa aratati ca sunteti gata sa faceti o tranzactie oricand, dar ca nu veti plati pretul cerut intocmai. Acest lucru poate pune presiune pe vanzator si poate preveni situatia in care acesta pretinde ca are deja un alt client interesat.

Desfasurarea Negocierii

In timpul negocierii, este important sa fii calm, politicos si sa argumentezi pozitia ta prin prezentarea listei tale de argumente. Daca vanzatorul refuza sa ofere un discount, poti incerca sa negociezi conditii suplimentare, cum ar fi un anumit pachet de intretinere sau un anumit termen de garantie.

Negocierea pretului la cumpararea unei masini este un pas important pentru a asigura o tranzactie reusita. Pregatirea si argumentarea sunt cheia pentru a obtine un pret mai bun. Nu ezita sa negociezi, deoarece este un proces normal in cumpararea unei masini second hand.

Distribuie articolul:
Alexandru Stăiculescu

Alexandru s-a alăturat echipei BCCH Group Switzerland AG la inceputul anului 2020. Anterior Alexandru a ocupat pozițiile de Director Executiv pentru afacerile grupului din domeniul transportului de persoane și din cel al vânzărilor de autovehicule second hand. Alexandru are o experiență de 10 ani în domeniul managementului vânzărilor și al proiectelor complexe care implică un număr mare de angajați și procese complexe de business engineering.

Urmăriți-ne activitatea:
Copyright © 2024 BCCH Group Switzerland AG. Toate drepturile rezervate.
Optimizare SEO de AI SEO Plus
BCCH Auto Switzerland este o marcă a societății BCCH Group Switzerland AG
Sediu social: Calea Bucureștilor 289 Otopeni, 075100, România
Nr. de înregistrare la Registrul Comerțului J23/4957/2022, CUI RO41848769
Apeleaza
Solicita oferta BCCH
Comanda masina