Acasa Blog Ce este sDrive de la BMW si cum difera de xDrive?
sdrive

Ce este sDrive de la BMW si cum difera de xDrive?

Sfaturi automobile 22/08/2024

Când vă pregătiți să achiziționați un automobil BMW, este posibil să întâlniți termenii sDrive și xDrive, fără o explicație imediată a semnificației lor. Această ghidă are scopul de a elucida aceste noțiuni și de a clarifica diferențele dintre ele.

Ce este sDrive?

sdrive tractiune

În esență, sDrive este termenul utilizat de BMW pentru a desemna modelele cu tracțiune pe un singur ax. Înainte, gama de automobile BMW era exclusiv cu tracțiune spate, însă în ultimii ani, constructorul a introdus și modele cu tracțiune față.

Un aspect important de reținut este că automobilele sDrive acționează doar două roți, spre deosebire de xDrive, care se referă la vehiculele BMW cu tracțiune integrală.

Diferența dintre sDrive și xDrive

Singura diferență dintre sDrive și xDrive rezidă în numărul de roți acționate de motor și transmisie. Modelele sDrive sunt cu tracțiune pe un singur ax, fie spate, ca în cazul Z4, fie față, precum Seria 1.

Pe de altă parte, automobilele xDrive beneficiază de tracțiune integrală, ceea ce înseamnă că motorul și transmisia distribuie puterea și cuplul la toate cele patru roți. Modele BMW precum Seria 3 și X5 sunt disponibile cu opțiunea xDrive sau vin echipate standard cu acest sistem.

Avantajele sDrive de la BMW

BMW este renumită pentru crearea de automobile cu caracteristici dinamice excepționale, aspect reflectat și în majoritatea modelelor sDrive. Iată câteva dintre avantajele acestui sistem:

  • Eficiență energetică: În comparație cu omologurile lor xDrive, modelele BMW cu tracțiune pe un singur ax sunt mai ușoare, ceea ce se traduce într-un consum de combustibil mai redus. Acesta nu este singurul factor care influențează eficiența, dar contribuie semnificativ.
  • Plăcerea de a conduce: În general, automobilele sDrive oferă o experiență de conducere mai concentrată și dinamică în raport cu vehiculele cu tracțiune integrală.
  • Preț de achiziție mai accesibil: Deoarece necesită mai puține componente pentru a transmite puterea la roți, modelele sDrive sunt considerabil mai ieftine la achiziție.

Dezavantajele sDrive de la BMW

Dezavantajele nu sunt specifice exclusiv sistemului sDrive, ci se aplică oricărui automobil care transmite puterea pe un singur ax:

  • Tracțiune: Orice mașină care acționează doar două roți va fi întotdeauna dezavantajată în comparație cu una care acționează toate cele patru roți. Motivul este că fiecare "pată de contact" (reprezentată de anvelope) poate distribui mai eficient puterea și cuplul motorului. Această problemă este mai evidentă în condiții de iarnă.
  • Capacitate de remorcare: În general, automobilele cu tracțiune pe un singur ax au o capacitate de remorcare mai mică decât vehiculele cu tracțiune integrală, din cauza aspectelor legate de tracțiune menționate anterior.
  • Performanță: Deoarece mai puține roți transferă puterea motorului la nivelul carosabilității, automobilele cu tracțiune pe un singur ax au dificultăți în a egaliza accelerația disponibilă în cazul vehiculelor cu tracțiune integrală.

Cele mai bune modele BMW echipate cu sDrive

Deși BMW oferă o varietate de modele care pot fi echipate cu sDrive, iată câteva dintre cele mai reușite:

BMW Seria 2

Design exterior captivant și un șasiu optimizat fac din Seria 2 Coupé automobilul premium compact de referință.

BMW Seria 2 Active Tourer 220i Sport Line
BMW Seria 2 Active Tourer 220i Sport Line
2021
53.800 km
Benzina
29.950 €
TVA deductibil

BMW X1

Un design puternic și un nivel impresionant de practicitate fac din BMW X1 o alegere de neratat pentru familiile stilate care doresc un SUV de lux.

BMW X1 sDrive18i Advantage
BMW X1 sDrive18i Advantage
2022
75.700 km
Benzina
27.562 €
TVA deductibil
BMW X1 sDrive18i Advantage
BMW X1 sDrive18i Advantage
2020
89.200 km
Benzina
25.650 €
TVA deductibil
BMW X1 sDrive18i Advantage
BMW X1 sDrive18i Advantage
2022
81.350 km
Benzina
26.500 €
TVA deductibil
BMW X1 sDrive18d Advantage
BMW X1 sDrive18d Advantage
2021
66.700 km
Diesel
29.882 €
TVA deductibil
BMW X1 sDrive18d M-Sport
BMW X1 sDrive18d M-Sport
2023
26.150 km
Diesel
45.899 €
TVA deductibil

BMW Z4

Fie că rulați pe litoralul însorit cu acoperișul deschis, fie că abordați o serie de viraje, BMW Z4 oferă o experiență de conducere captivantă.

BMW Z4 M40i
BMW Z4 M40i
2023
6.400 km
Benzina
61.519 €
TVA deductibil

BMW Seria 8

Impunătoare, luxoasă și eficient rapidă, noua Serie 8 de la BMW este disponibilă în versiunile Coupé, Gran Coupé și Cabriolet.

BMW Seria 8 840d GranCoupe xDrive M Sport
BMW Seria 8 840d GranCoupe xDrive M Sport
2020
98.900 km
Diesel
69.300 €
TVA deductibil
BMW Seria 8 840d xDrive Gran Coupé M-Sport
BMW Seria 8 840d xDrive Gran Coupé M-Sport
2020
77.700 km
Diesel
63.550 €
TVA deductibil
BMW Seria 8 840d xDrive Gran Coupé Individual M-Sport
BMW Seria 8 840d xDrive Gran Coupé Individual M-Sport
2020
142.100 km
Diesel
62.900 €
TVA deductibil
BMW Seria 8 840i xDrive Gran Coupe M-Sport
BMW Seria 8 840i xDrive Gran Coupe M-Sport
2019
54.700 km
Benzina
60.500 €
TVA deductibil
BMW Seria 8 840i Gran Coupe
BMW Seria 8 840i Gran Coupe
2020
33.400 km
Benzina
63.190 €
TVA deductibil

Alegerea perfectă: BMW cu sDrive sau xDrive

Deși un sistem cu tracțiune pe un singur ax poate fi mai puțin eficient în condiții de aderență redusă, acesta va fi mai ieftin de achiziționat și, de obicei, mai economic la consum. Pe de altă parte, cei care se confruntă frecvent cu drumuri rurale acoperite cu noroi sau frunze căzute sau doresc să conducă ocazional SUV-ul pe suprafețe acoperite cu iarbă vor aprecia tracțiunea suplimentară oferită de xDrive.

Găsiți BMW-ul perfect cu BCCH Auto Switzerland

Cu multitudinea de termeni și acronime de marketing din industria auto, poate fi dificil să țineți pasul cu caracteristicile unor mașini. Sperăm că acest ghid a oferit informații utile despre sDrive, precum și despre modul în care se compară cu xDrive.

Pentru mai multe sfaturi practice legate de conducere sau informații generale despre automobilism, vă invităm să vizitați secțiunea noastră de blog sau sa ne contactati.

Tehnologia sDrive: O privire în detaliu

Deși sDrive și xDrive sunt termeni ușor de înțeles la un nivel de bază, merită să aruncăm o privire mai atentă asupra tehnologiei care stă la baza lor. Aici vom explora modul în care funcționează sDrive și cum a evoluat de-a lungul anilor.

Origini și dezvoltare

Înainte de introducerea sDrive, majoritatea SUV-urilor monocorp erau echipate cu tracțiune integrală, tracțiune pe patru roți sau tracțiune față. Sistemele de tracțiune pe două roți existente la acel moment erau, în general, concepute pentru aplicații auto din punct de vedere al manevrabilității și durabilității.

Tracțiunea spate se regăsea de obicei doar pe vehiculele cu șasiu separat, cum ar fi camioanele și SUV-urile mari. Înainte de X5 (F15), toate SUV-urile BMW erau echipate standard cu xDrive, sistemul simetric de tracțiune integrală al companiei. Aceste vehicule s-au bucurat de popularitate în rândul consumatorilor generali, dar le lipsea manevrabilitatea și precizia la viraje a sedanurilor și mașinilor sport BMW.

Dezvoltarea sDrive a durat aproximativ opt ani, iar arhitectura internă a luat ca reper principal tracțiunea spate de pe sedanurile BMW, mai degrabă decât xDrive. Cu toate acestea, diferențialul de alunecare a trebuit să fie construit mai robust pentru a permite sistemul de vectorizare a cuplului pe vehicule mai grele.

Cum functioneaza sDrive?

La baza sDrive stă un mecanism de vectorizare a cuplului și de distribuire a sarcinii care optimizează agilitatea și eficiența. În timp ce xDrive trimite în mod constant putere la toate cele patru roți (cu excepția modelelor M, unde puteți forța tracțiunea spate), sDrive direcționează puterea către un singur ax – fie spate, fie față, în funcție de model.

Sistemul folosește un diferențial de alunecare pentru a distribui cuplul în mod optim între roțile acționate, asigurând o tracțiune maximă în toate condițiile de drum. De asemenea, mecanismul de distribuire a sarcinii ajustează în mod dinamic echilibrul masinii pentru a spori stabilitatea și manevrabilitatea.

Pe viitor, putem aștepta ca sDrive să fie integrat și în alte modele BMW, eventual chiar și în unele mașini sport de înaltă performanță. De asemenea, este de așteptat ca tehnologia să evolueze, incorporând noi inovații precum sisteme de vectorizare a cuplului și mai sofisticate sau mecanisme de distribuire a sarcinii îmbunătățite.

În contextul unei preocupări crescânde pentru eficiență și sustenabilitate în industria auto, sDrive ar putea deveni o opțiune și mai atractivă pentru șoferii care doresc performanțe dinamice, fără a face compromisuri majore la capitolul consum de combustibil.

Distribuie articolul:
Urmăriți-ne activitatea:
Copyright © 2024 BCCH Group Switzerland AG. Toate drepturile rezervate.
BCCH Auto Switzerland este o marcă a societățtii BCCH Group Switzerland AG
Sediu social: Calea Bucureștilor 289 Otopeni, 075100, România
Nr. de înregistrare la Registrul Comerțului J23/4957/2022, CUI RO41848769
Apeleaza
Solicita oferta BCCH
Comanda masina