Cu totii stim ca masinile electrice nu mai reprezinta o raritate in 2023, fiind chiar tot mai comune, dar cat te costa sa incarci o masina electrica in Romania? Vei afla in randurile care urmeaza. Statisticile arata ca in Romania a crescut considerabil numarul achizitilor de autoturisme electrice, iar in 2022 chiar s-a dublat numarul lor in comparatie cu 2021. Cu alte cuvinte, masinile electrice nu mai reprezinta astazi un moft, ci vin cu o multime de avantaje si ca raspuns la diferite probleme. Totusi, multi se intreaba cat costa sa incarci o masina electrica in Romania in 2023, avand in vedere probleme precum sociale si economice precum inflatia crescuta si razboiul din Ucraina.
Inainte de toate este bine sa stii unde poti incarca o masina electrica, in conditiile in care in ultimii ani au aparut numeroase statii. In trecut nu era deloc usor sa gasesti o statie si nu numai ca acestea erau rare, dar de multe ori erau si defecte, iar in majoritatea cazurilor erau deja ocupate de altii. Cu alte cuvinte, putea fi stresant pentru multi soferi sa isi incarce masinile, insa cu peste 1300 de statii de incarcare existente in Romania, soferii nu mai au de ce sa isi faca griji, mai ales in conditiile in care circa 40% dintre acestea sunt statii rapide. In plus, oricand se pot folosi statii puse la dispozitie de centre comerciale sau supermarket-uri precum Kaufland, Carrefour, Cora sau chiar la benzinarii. Totodata, multi soferi s-au orientat catre solutii prin care sa isi poata incarca masinile la domiciliu, iar instalarea acestor statii a devenit tot mai populara.
Exista si multe aplicatii prin care soferii pot afla informatii despre statiile de incarcare, de la locatie, tipul acestora, preturi si chiar faptul daca sunt ocupate sau nu, atat timp cat utilizatorii marcheaza in aplicatie faptul ca folosesc statia respectiva.
Cum se incarca masina electrica?
Nu trebuie sa stii doar cat te costa sa incarci o masina electrica in Romania, ci si cum se face asta, iar procedura este una foarte simpla si ai nevoie doar de acces la statie, cabluri de incarcare si aplicatia necesara in functie de furnizorul serviciilor. La domiciliu situatia este putin diferita pentru ca este necesara o putere de minim 3kW exclusiv alocata statiei si, bineinteles, avand in vedere si restul consumatorilor uzuali care se gasesc intr-o locuinta, de la frigider, la televizor, becuri, cuptoare electrice, masini de spalat etc. Astfel, este nevoie de instalarea unei statii de incarcare private, iar in rest procedura este aceeasi, se foloseste incarcatorul si se leaga masina de statie, ca si cum ai folosi incarcatorul telefonului pentru a-l baza in priza si apoi pentru a-l conecta la telefon.
Cat timp trebuie sa stea masina la incarcat?
Sunt mai multe aspecte care trebuie luate in considerare, incepand de la puterea statiei de incarcare, puterea incarcatorului folosit, capacitatea de stocare a bateriei si nu numai. Insa, pentru a face o medie, in majoritatea cazurilor este nevoie de 8 ore de incarcare la domiciliu, 2 ore la statiile de incarcare cele mai comune si 30 de minute la cele mai rapide.
Probabil ca cele mai multe persoane se intreaba cat te costa sa incarci o masina electrica in Romania in 2023 si pana nu demult la multe statii incarcarea era gratuita, in special la cele ale centrelor comerciale si supermarket-urilor. Cu toate acestea, nu te costa mult sa incarci o masina electrica in Romania, indiferent de statia aleasa.
Printre cele mai populare statii se numara E.ON Drive unde costul de incarcare este de 2.18 lei / unitate de incarcare AC si 2.74 lei / unitate de incarcare DC. Trebuie avut in vedere ca in cazul acestui furnizor exista si posibilitatea inregistrarii unui abonament lunar in valoare de 150 de lei, caz in care costul pentru incarcare scade la 1.95 lei pentru incarcarea AC si 2.45 lei pentru incarcarea DC.
EVConnect este un alt furnizor important din domeniu, iar in cazul acestuia costurile incepand cu noiembrie 2022 sunt de 1.89 lei / kWh AC si 2.32 lei / kWh DC. Si in acest caz exista un abonament avantajos care la pretul de 119 lei fara TVA include 55 de unitati de incarcare, urmand ca dupa depasirea acestui prag sa se aplice tariful standard. Trebuie avut in vedere faptul ca daca nu se foloseste in intregime cantitatatea inclusa lunar in abonament, aceasta nu se poate transmite de la o luna la alta.
Soferii mai au posibilitatea de a-si incarca masinile la Renovatio unde costul va fi de 1.99 lei / unitate AC si 2.49 lei / unitate DC. Aceste statii sunt populare pentru ca opereaza in colaborare cu Kaufland si permite incarcarea gratuita pe baza unor cupoane oferite celor care achizitioneaza produse in valoare de minim 500 de lei din magazinele Kaufland.
Benzinariile nu aveau cum sa nu includa statii de incarcare, iar Mol este unul dintre primele lanturi care a venit cu propria solutie: Mol Plugee. Aici costul este de 2.3 lei / unitate AC, 2.7 lei / unitate DC si 3.3 lei / unitate Ultra DC, iar utilizatorii care se inregistreaza in aplicatie beneficiaza de preturi mai avantajoase astfel: 2 lei / unitate AC, 2.6 lei / unitate DC si 3.2 lei / unitate Ultra DC.
Enel X este un alt furnizor care propune urmatoarele tarife: 1.89 lei / unitate AC si 2.29 lei / unitate DC, dar soferii au si aici posibilitatea de a-si face subscriptii pentru a beneficia de preturi si mai mici. Astfel, cei care dispun de cont in aplicatia JuicePass au posibilitatea de a-si incarca autoturismele cu o reducere de 20 de bani / unitate, indiferent ca este vorba de AC sau DC. Totodata, exista diferite planuri de loialitate, iar cel mai popular este Premium X care costa 140 de lei lunar, dar include 120 de unitati de incarcare, iar daca se depaseste acest prag se aplica tariful standard.
Acum ca stii cat te costa sa incarci o masina electrica in Romania in 2023 merita sa descoperi si care sunt locurile in care beneficiezi de gratuitate din Bucuresti. Exista o statie gratuita deschisa non stop in cadrul primariei sectorului 1, pe strada Teodosie Rudeanu, nr. 5. De asemenea, multe dintre magazinele Cora ofera soferilor posibilitatea de a-si incarca gratuit masinile, primele 3 ore fiind gratis, urmand ca mai apoi sa se aplice un tarif de 3 lei / ora. Si statiile Renovatio din cadrul parcarii magazinelor Kaufland pot fi o solutie pentru cei care cauta o varianta gratuita, insa sunt necesare cupoanele mentionate mai sus.
Cele mai populare masini electrice in Romania
Nu trebuie sa stii doar cat te costa sa incarci o masina electrica in Romania, ci si care sunt cele mai des intalnite modele in tara noastra. Cererea este in crestere la nivel global, iar Romania nu face exceptie. Programul "Rabla Plus", care ofera stimulente substantiale pentru ca oamenii sa cumpere masini electrice, a impulsionat semnificativ piata automobilelor electrice in ultimii ani, iar topul inmatricularilor este condus de Dacia Spring, primul model 100% electric al marcii. Pana la sfarsitul anului 2022 s-au vandut peste 10.000 de exemplare in Romania si peste 100.000 in toata Europa. Acest vehicul prietenos cu orasul ofera o autonomie de aproximativ 230 de kilometri cu o singura incarcare, fiind o optiune excelenta pentru deplasarile urbane zilnice, in timp ce dimensiunile sale compacte fac ca parcarea si manevrabilitatea sa fie usoare.
Tesla Model 3
Chiar si in Romania, influenta Tesla pe piata vehiculelor electrice ramane substantiala. Model 3, cunoscut pentru performantele sale excelente, caracteristicile de ultima generatie si autonomia impresionanta, este o alegere populara in randul cumparatorilor romani. Desi pretul sau este mai mare decat cel al majoritatii concurentilor, Tesla a venit mereu cu tehnologii moderne prin care si-a castigat fanii, iar la inceputul lui 2023 a propus reduceri considerabile pentru piata din Europa, care pot atinge chiar si 20%.
Nissan Leaf
Nissan Leaf este o alta alegere populara in randul cumparatorilor de masini electrice din Romania. Datorita caracterului sau practic, accesibilitatii si fiabilitatii, Nissan Leaf este o alegere preferata, in special in randul familiilor, iar versiunea 2023 ofera o durata de viata mai mare a bateriei si o autonomie imbunatatita, care ajunge pana la 240 kilometri.
Renault Zoe
Renault Zoe este o optiune bine primita in Romania. Designul sau elegant, autonomia de 380 kilometri si preturile competitive o fac sa fie o alegere populara, in special pentru cei din marile orase din tara.
Volkswagen ID.4
Fratele mai mare a lui Volkswagen ID.3, ID.4 si-a facut loc pe piata din Romania si castiga constant popularitate. Vehiculul se remarca prin interiorul de inalta calitate, confortul superior si reputatia de durabilitate a marcii, dar se bazeaza si pe faptul ca popularitatea SUV-urilor este tot mai mare. Cu o autonomie de peste 500 de kilometri, nu este de mirare de ce a fost cea mai bine vanduta masina electrica la nivel european in luna aprilie a acestui an.
Acum ca stii cat te costa sa incarci o masina electrica in Romania in 2023, dar si care sunt cele mai populare modele comercializate in tara noastra, te poti gandi daca un autoturism electric este ceea ce ai nevoie si daca vei putea face trecerea la unul.
Pasionata de masini, mi-am început cariera ca inginer, ca specialist back-office service si cu atribuții de responsabil garantii. Am avansat în pozitia de Director Executiv al diviziei de închirieri pe termen scurt si lung, pe care am înființat-o si am dezvoltat-o, construind un parc de peste 700 de vehicule.
Echipa BCCH Auto Switzerland oferă clienților consultanța necesară achiziționării unui autovehicul din stocul propriu sau la comandă de oriunde din țările Uniunii Europene.