In data de 15 februarie 2023, Mercedes-Benz, producatorul auto german, a anuntat un plan ambitios in valoare de peste un miliard de euro pentru a-si adapta capacitatile de productie la nivel global pentru a face fata cererii crescute de vehicule electrice.
Planul include construirea de motoare electrice si asamblarea de baterii si punti electrice, cu un accent deosebit pe platformele MMA si MB.EA, incepand cu anul 2024.
In ceea ce priveste productia de baterii, Mercedes are deja fabrici auto in Kamenz si Untertuerkheim, Germania, precum si o fabrica in Beijing, China, care produc baterii pentru modelele lor electrice si hibride existente
Acestea vor fi extinse pentru a produce baterii pentru modelele construite pe platformele MMA si MB.EA, in timp ce o alta fabrica auto specializata in productia de baterii din Koelleda, Germania, asteapta sprijinul guvernului regional pentru a se dezvolta.
In plus, Mercedes-Benz va construi motoare electrice pentru vehiculele de pe platformele MMA si MB.EA la fabricile din Untertuerkheim, Beijing si Sebes in Romania. In acelasi timp, fabricile din Hamburg si Untertuerkheim vor ramane principalele unitati responsabile pentru asamblarea puntilor si a componentelor electrice.
Aceasta miscare strategica vine in contextul in care industria auto se indreapta spre o tranzitie accelerata catre vehicule electrice si pentru a ramane competitiv pe piata, Mercedes-Benz trebuie sa-si adapteze capacitatile de productie.
Mercedes-Benz intentioneaza sa aloce o suma de aproximativ 40 de miliarde de euro pentru a face tranzitia de la masinile conventionale la cele electrice in toate centrele sale de productie din intreaga lume. In acest sens, o parte din aceasta investitie va fi directionata catre cele doua fabrici auto ale companiei din Romania, situate in Sebes si Cugir. Aceste uzine produc in prezent componente si cutii de viteze pentru masini echipate cu motoare diesel sau pe benzina.
Fabrica auto din Sebes a primit pana in prezent o investitie de aproximativ 550 de milioane de euro si a fost infiintata in anul 2013. Centrul se ocupa cu productia de transmisii auto si este un furnizor international important in acest domeniu. Acesta angajeaza un numar de 1800 de persoane si, incepand din anul 2016, produce transmisia automata cu noua viteze 9G-TRONIC.
Mercedes-Benz a anuntat ca incepand din 2024, uzina sa din Sebes va incepe productia de unitati de propulsie electrica pentru modelele Mercedes-Benz EQ precum Mercedes-Benz EQC. Incepand din 2025, productia de unitati de propulsie electrica pentru noile modele EQ va fi extinsa in Sebes, alaturi de uzinele Mercedes din Untertuerkheim si Beijing.
Compania investeste aproximativ un miliard de euro in locatiile sale europene de productie pentru grupuri motopropulsoare, inclusiv asamblarea bateriilor, a unitatilor de propulsie electrica si a puntilor. Aceasta noua configuratie de productie va pozitiona fabricile auto Mercedes-Benz pentru noile arhitecturi de vehicule din 2024 si va accelera dezvoltarea sistemelor de propulsie electrica.
Uzinele din Sebes si Cugir din Romania, filiale detinute integral de Mercedes-Benz AG, sunt implicate in productia de diverse componente auto pentru motoare, transmisii si sisteme de directie, precum si in asamblarea de transmisii automate.
In plus, filiala Star Assembly, detinuta integral de Mercedes-Benz, va investi o suma cu noua cifre pentru a extinde portofoliul de productie si va include asamblarea unitatilor de propulsie electrica pentru noua generatie de vehicule electrice Mercedes-EQ incepand cu 2025. Constructia unei noi unitati de productie de 30.000 mp in Sebes va incepe in primul trimestru al anului 2023 si va fi folosita pentru asamblare si functiile logistice.
Star Transmission este o filiala a Mercedes-Benz infiintata in 2001, care produce roti dintate, arbori si componente prelucrate pentru motoare, transmisii si sisteme de directie. In plus, la locatia din Cugir se afla si centrul tehnologic care include productia de prototipuri si un centru de instruire.
In 2013, Star Transmission a inceput asamblarea transmisiilor automate cu 5 trepte la locatia din Sebes, iar incepand cu anul curent, asamblarea transmisiilor cu dublu ambreiaj 7G-DCT va oferi capacitati suplimentare fata de operatiunile de productie concentrate anterior exclusiv la Stuttgart. Compania are o forta de munca totala de peste 1.200 de persoane.
Pe langa productia de transmisii, uzina din Sebes gazduieste si un centru de instruire. Prin sprijinul Guvernului Romaniei, Start Assembly a devenit una dintre primele companii din Romania care a implementat un sistem de invatamant dual, dupa modelul folosit in Baden-Württemberg, Germania
Acest sistem de invatamant ofera oportunitatea tinerilor de a invata si de a lucra in acelasi timp, avand acces la programe de pregatire teoretice si practice, care ii pregatesc pentru cariere de succes in industria auto.
Gheorghe Achim, Director General al Star Assembly, a declarat ca acest nou produs electric reprezinta un moment important in istoria companiei lor. In urma dezvoltarii locatiei lor din Sebes, acestia vor putea produce unitati de antrenare electrica de ultima generatie si vor contribui astfel la strategia Mercedes-Benz de mobilitate electrica.
Aceasta investitie este o dovada a inaltelor calificari si performantelor remarcabile ale angajatilor lor. De asemenea, a multumit guvernului pentru colaborarea consecventa si sprijinul activ acordat in dezvoltarea locatiei lor de productie.
Echipa BCCH Auto Switzerland oferă clienților consultanța necesară achiziționării unui autovehicul din stocul propriu sau la comandă de oriunde din țările Uniunii Europene.